Stuw- en sluiscomplex Driel

Fonteinallee Doorwerth

De stuw bij Driel is sinds 1970 een vertrouwd gezicht langs de Fonteinallee. Alleen oudere inwoners van de gemeente Renkum weten nog dat er geen stuw in de rivier was. Stuw Driel staat niet op zichzelf. Het is één van de drie stuwen die in de jaren 60 en 70 werden aangelegd in de Nederrijn en Lek. De andere twee liggen bij Amerongen en Hagestein. Behalve voor de bevaarbaarheid van de Nederrijn en Lek zijn ze inmisbaar voor het waterbeheer in Nederland.

Waterkraan van Nederland

De stuw bij Driel wordt ook wel de “Kraan van Nederland” genoemd, door een goede waterverdeling zorgt deze stuw voor voldoende zoetwater in het IJsselmeer. Bij het stuwcomplex in Driel is een vistrap gemaakt evenals bij Amerongen en Hagestein. In de stuw van Hagestein zit een waterkrachtcentrale en bij Amerongen is deze centrale er naast gebouwd.

bron: rijkswaterstaat.nl

Plannen voor Stuweiland Driel

Vanuit het dorp Driel aan de overkant komt het idee om in de uiterwaard bij Driel een groene ontmoetingsplek aan te leggen. Heveadorp heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van een plan. Lees meer over dit plan op heveadorp.nl

Plaats een reactie