Over hetverhaalvanrenkum.nl

Dunoplateau

Schilderachtige omgeving

Stel je kan iedere dag na een klein stukje te lopen of fietsen prachtige beelden zoals deze zien. Dan wordt je toch blij?

Inwoners en bezoekers van de gemeente Renkum hoeven niet ver te gaan om te genieten van prachtige landschappen, gezellige dorpen, steile heuvels, sprengenbeken, mooie gebouwen, het kasteel, restaurants, cafés en nog veel meer.

Niet voor niets is deze omgeving al lang geliefd en hebben de schilders van de Oosterbeekse school het landschap vastgelegd.

Als je meer weet zie je meer

 

als geschiedenis in de vorm van verhalen werd onderwezen, zou het nooit worden vergeten.

Rudyard Kipling

If history were taught in the form of stories, it would never be forgotten.

Engelse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur (1907)

Verhalen doen het goed

Van ‘het verhaal van’ tot ‘het verhaal van Renkum’

 

Mensen houden van verhalen; geschiedenis of erfgoed klinkt stoffig

Het lokale verhaal zoomt nog meer in. Het verhaal van die bijzondere bakker, die lokaal meel gebruikt. Of van ‘De ommuurde tuin’ een tuin met geschiedenis, maar ook met bijzondere biologische groenten. Het verhaal van ‘Bilders Proeflokaal’ en van ‘Buurvrouw en buurvrouw’. Wat is er in het Filmhuis te zien? En zo zijn er heel veel plekken met een verhaal en/of een agenda in de gemeente.

 

Verbinden en verleiden

het motto van de cultuurvisie 2023
past 100% bij Het Lokale Verhaal
 

Het verhaal van Renkum is een concept, met verschillende platformen, waarbij de inwoners van de dorpen voor de inhoud zorgen op een participatieve manier, vergelijkbaar met Wikipedia, maar met een modernere vormgeving. En met meer media, zoals papier, Facebook, Instagram, Youtube enz.

Inwoners en bezoekers worden verleid om binnen de gemeente te blijven, want daar is zoveel te zien en te doen. Door per dorp aan de verhalen te werken wordt trots en saamhorigheid bevorderd.

hetverhaalvanrenkum.nl als portal om de dorpen te verbinden

Renkum is een gemeente met zes dorpen, ieder met een eigen identiteit. Ieder met een eigen website:

Wolfheze

 

En zo zijn er nog veel meer websites, met informatie, met agenda’s, met activiteiten. Elke website moet zijn best doen om gevonden te worden, dat is lastig. Staat een stukje van de informatie op één portal, hetverhaalvanrenkum.nl, dan wordt iedereen makkelijker gevonden. Bovendien kunnen ook de statistieken per gebruiker van de website makkelijk bekeken worden.

Agenda’s van verschillende sites kunnen (automatisch) geïmporteerd worden. Inwoners en bezoekers kunnen in enkele klikken vinden waar ze naar op zoek zijn. Het is een megaklus, maar door het op te delen in klusjes is het te doen.

Samenwerken

is cruciaal
 

Denk hierbij aan één evenementenagenda, een kaart met alle bezienswaardigheden, een digitale plek waar verhalen en creaties worden verteld en getoond, maar ook aan de verzameling van data zoals aantallen bezoekers van websites en locaties.

Uit de concept cultuurvisie 2023

 

 
 

Door verhalen, agenda’s en activiteiten op deze site te zetten worden bezoekers makkelijker verleid om de aparte sites te bezoeken. Vergelijk het met een meubelboulevard.

Ansichtkaart Gelders Archief

Samenvatting

De website ‘Het Verhaal van Renkum’ is proactief gemaakt om aan te tonen hoe we de dorpen van de gemeente Renkum beter tastbaar kunnen maken. Het is nog in concept. Het moet nog goed getest worden en documentatie, reglement en voorwaarden moeten worden geschreven.