Oude kerk Oosterbeek

Gezicht op de kerk en de Rijn Gelders Archief 1505-S267-1855-0001
Gezicht op de kerk en de Rijn 1855

Bouw

Rond het jaar 1000 komen monniken uit Duitsland de Rijn af om het Christendom te verspreiden. Bij Arnhem treffen ze restanten aan van een Romeins fort. Ze vervoeren de brokken tufsteen op een vlot naar Oosterbeek om daar, bij een doorwaadbare plek in de rivier, een eenvoudige zaalkerk te bouwen. Dit is de oorsprong van de huidige Oude Kerk. De ouderdom is af te lezen aan de tri-absidale koorafsluiting, zichtbaar in de vloer. Omdat de bevolking groeit is er in de loop der eeuwen flink aangebouwd. In de vijftiende eeuw een groter gotisch koor, in de negentiende eeuw twee zijbeuken. In deze vorm biedt de kerk plaats aan 700 personen. Diverse kenmerken uit het verleden zijn nog in de kerk te bewonderen.

  • Het leprozenvenster, waardoor mensen met besmettelijke ziekten de kerkdiensten konden volgen.
  • Een eeuwenoude pot, die gebruikt is bij het inwijdingsritueel.

1944

De Hervorme Kerk (Oude Kerk) aan de Benedendorpsweg te Oosterbeek NL-AhGldA_2867_394
foto: M. de Hond Emdeeha B.V.

In september 1944 begon Operatie Market Garden. Helaas is het niet gelukt om de Rijnbrug in Arnhem te veroveren. Oosterbeek lag in het hart van het slagveld. De geallieerden leden grote verliezen en konden geen stand houden. De Oude Kerk was het laatste steunpunt, voordat zij zich moesten terugtrekken over de rivier. De pastorie, naast de kerk, was ingericht als noodhospitaal. De Oude Kerk werd zwaar beschadigd.

Prentbriefkaart 1554 Oosterbeek, Herv. Kerk (oudste kerk van Europa), 1950-1951, NL-AhGldA_1513_1554
Emdeeha B.V.

Na de oorlog werd besloten een kerk te bouwen in het centrum van Oosterbeek, de Goede Herderkerk, nu Uitvaartcentrum Mijnhart. De Oude Kerk werd teruggebracht in zijn romaanse vorm. In 1949 werd de kerk weer in gebruik genomen. Het gebouw deed weer jarenlang dienst als godshuis van de Nederlands Hervormde Kerk. Per 1 januari 2007, bij de fusie van de Hervormde Gemeente Oosterbeek-Wolfheze en de Gereformeerde Kerk Oosterbeek werd dat de PKN-gemeente Oosterbeek-Wolfheze.

Renovatie

Bij de renovatie 2013/2014 werd het gebouw volledig toegankelijk voor gehandicapten en de sanitaire voorzieningen zijn gemoderniseerd. Daardoor is het gebouw nu multifunctioneel en wordt veelvuldig gebruikt voor rouw- en trouwdiensten, concerten, lezingen etc. De kerk heeft een maximale capaciteit van 175 personen.

Gebruik

De kerk is multifunctioneel te gebruiken en nog altijd te bezichtigen met hulp van veel vrijwilligers.

 

Plaats een reactie