Moestuin kasteel Doorwerth

Het kasteel is tijdens het Open Monumenten Weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur en te bezoeken tegen de vastgestelde entreeprijzen. Bij Kasteelcafé De Zalmen kan je een hapje en een drankje nuttigen.

Bezoek aan het binnenplein met de Acacia en de moestuin is gratis.

Vanwege het thema “levend erfgoed” richten wij ons in het Open Monumenten Weekend met name op het buitengebeuren. Bij het kasteel staat de oudste Robinia van Nederland: een monumentale Robinia of schijnacacia, die volgens de verhalen rond 1600 is geplant.

282 Kasteel Doorwerth, 1900-1910 NL-AhGldA_1513_282
Robinia Kasteel Doorwerth 1910 Gelders Archief

Joris Jan Hellevoort betwijfelt of dit wel klopt in zijn boek ‘De wortels van ons land’. De zaden van de Robinia waren in die tijd nog niet vanuit Amerika naar Europa geïmporteerd. Het zou kunnen dat er verwarring is ontstaan door een zevental iepen, die ook bij kasteel Doorwerth stonden, die ter nagedachtenis van de Unie van Utrecht (1579) waren geplant. Zo’n honderd jaar later werd in Nijmegen een vredesverdrag getekend dat een einde maakte aan de Hollandse Oorlog. Daarna heeft de toenmalige eigenaar van het kasteel graaf Anton van Aldenburg drie schijnacacia’s geplant, waarvan dit imposante exemplaar als laatste is overgebleven.

Kasteel Doorwerth met het omliggende park
Gelders Archief 82

In de 17e eeuw werd rond het kasteel een dijk aangelegd om het kasteel te beschermen tegen het water van de uiterwaarden. Daarbinnen werd ook ruimte gemaakt voor de moestuin. De muur op het voorhof van het kasteel is aan de zijde van de tuin verlaagd, om een mooi zicht op de tuin te geven.
De indeling van de oude tuin is niet bewaard gebleven. Daarom is een nieuw ontwerp gemaakt in de 17e eeuwse stijl van het Hollands Classicisme.  In het ontwerp is de tuin in vier vakken verdeeld met twee kruisende hoofdpaden. Bij de padenstructuur is rekening gehouden met de zichtassen naar het kasteel.
De twee vierkanten met groentebedden zijn molenwieks-gewijs onderverdeeld in plantbedden en plantrijen. Dat geeft de tuin van boven, bijvoorbeeld vanuit de kasteeltorens, een prachtig aanzicht.

Moestuin kasteel Doorwerth
Foto: Marijke Metz

In de tuin staan groenten, kruiden, kleinfruit en bloemen zoals die vroeger werden geteeld. De tuin is een voorbeeldtuin, om te laten zien hoe destijds gewassen werden verbouwd bij een kasteel. Daarbij worden gewassen uit de 17e eeuw getoond, maar ook latere gewassen.
Buiten de moestuin langs de dijk naar het kasteel, staan nog oude hagen, twee oude mispels en een flink aantal oude kweeperen die volop vruchten dragen.
Naast de moestuin heeft het kasteel, op de lagere gronden van de uiterwaarden, een boomgaard met 250 fruitbomen.

Er zijn vrijwilligers in de moestuin aanwezig om uitleg te geven.

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 – 17:00
zo 10 sep. 11:00 – 17:00

Achtergrond informatie

Type monument: Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie: Verdedigingswerk en huisvesting
Bouwperiode: 1560
Monument status: Rijksmonument

Plaats een reactie