Verantwoording
Gelders archief
De voormalige gemeente Doorwerth had een eigen gemeentehuis. Het pand aan de Koninginnelaan 20 werd in 1910 gebouwd en diende tot de samenvoeging als gemeentehuis. In 1927 besloot de gemeenteraad van de gemeente Renkum het te verkopen en kwam het een jaar later in handen van de Hervormde gemeente van Doorwerth/Heelsum die het als pastorie in gebruik nam. Sinds 2021 is het in particuliere handen.
Koninginnelaan 20, 6866 NM Heelsum, Netherlands
Gelders archief
Het huis aan de Koninginnelaan 20 heeft gediend als gemeentehuis van de voormalige gemeente Doorwerth, totdat de samenvoeging in 1923 tot gemeente Renkum en Doorwerth. Het gemeentehuis werd gebouwd in 1910 en in gebruik genomen in 1911. Het gemeentehuis kwam op de plaats waar eerder een woning met postkantoor stond. Wat bouwstijl betreft is de onbekende architect duidelijk geïnspireerd door die van beroemdheden als K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Voor die tijd was de secretarie in de voorhal van het gebouw “de Vosheuvel”, Koninginnelaan 30 gehuisvest.
Na de periode “gemeentehuis” wordt het pand verhuurd als woonhuis en krijgt het de naam “Buitenlust”. In 1928 koopt de Hervormde gemeente Doorwerth/Heelsum het pand om te gebruiken als pastorie.
De markante toren is na de oorlog niet meer opgebouwd. Het metselwerk met natuursteendetails is verdwenen achter wit stucwerk. Ook de naam “Buitenlust” verdwijnt. Maar wat gebleven is zijn de luiken in de kleuren van (het kasteel) Doorwerth.
In 2021 verkoopt de gefuseerde protestantse gemeente Renkum-Heelsum het pand en wordt het particulier eigendom.
Tegenover het voormalige gemeentehuis in de groene driehoek ziet u de gedenkzuil staan. In vroeger dagen stond hier een hekwerk omheen.
De gedenkzuil werd op 7 januari 1898 aangeboden aan Ph.F.A.J. Baron van Brakell van Wadenoyen van Doorwerth ter gelegenheid van zijn zevende benoeming als burgemeester van de gemeente Doorwerth.
In alle stilte hadden gemeenteambtenaren geld bijeengebracht voor een blijvend aandenken. Op de feestdag zelf waren de gemeenteraadsleden, de feestcommissie, familie en genodigden bijeengekomen in het versierde lokaal van de voormalige school (gebouw Rehoboth). Om half twaalf arriveerde de burgemeester. Na de nodige toespraken werd hem een album ter hand gesteld, met daarin twee tekeningen. Op de ene tekening stond de gedenkzuil en op de andere de weg waar de Lindelaan was gepland.
Vervolgens ging het gezelschap naar het "bedekte" monument. Daar werd het gedenkteken onthuld en aan de jubilaris aangeboden.
In het voorjaar van 1898 werden de lindebomen langs de laan bij de gedenkzuil geplant. Na de kroning van Wilhelmina tot Koningin der Nederlanden later dat jaar, veranderde de naam in Koninginnelaan.
Voeg een reactie toe