Landgoed Heidestein

Park Heidestein is van oudsher een landgoed dat hoort bij een boerderij, een boerenlandgoed. In samenwerking met de buurt worden plannen ontwikkeld om de luister van het boerenlandgoed te herstellen, de natuurwaarde te vergroten en de binding met de omwonende gebruikers te verstevigen. Voor het ontwerp werkt de stichting samen met landschapsarchitect Rob Aben uit Oosterbeek.

Het aan de Utrechtseweg gelegen Park Heidestein bestaat grofweg uit drie afzonderlijke delen: de oude villa met de omliggende tuin, een wandelbos en een omheinde kinderboerderij. In het westelijke deel van het parkje staan apartementen. Het park en de kinderboerderij zijn vrij toegankelijk.

Het landgoed is ontstaan uit het voormalige domeinbezit dat in 1810 in erfpacht is uitgegeven aan de heer Van Kesteren uit Renkum. Het was destijds ongeveer 10 hectare groot. Het terrein is door de eerste pachter in de loop van de tijd vergroot tot ongeveer 15 hectare. Rond 1810 is het herenhuis gebouwd.

In 1849 is het park met huis verkocht aan de heer Van Vollenhoven uit Renkum. Hij wist het park met aanplantingen en ontginningen tot een aantrekkelijk bezit te maken. De omgeving van het huis is in de vroege landschapsstijl aangelegd en beplant.

Zicht op Heidestein NL-AhGldA_1513_937

De heer Visser heeft het huis en de directe omgeving in 1935 gekocht. De familie Visser bewoond nog steeds het herenhuis. Het landgoed werd in 1950 aan de gemeente Renkum verkocht.

villa Heidestein
Foto Marijke Metz

Het ligt nu in een klein landschapspark met een kinderboerderij.

Stichting Buitens van Renkum wil samen met de buurt het park naast de villa opknappen.

Stichting Buitens van Renkum

Landgoed en huis Heidestein Hans Braakhuis

Buitenplaatsen in Nederland

Visie landgoederen gemeente Renkum

Rijksmonument nr 32431

Plaats een reactie