Het Kerkje op de Heuvel in Heelsum kent een rijke historie. In opdracht van jonker Frederick van Voorst, heer te Doorwerth, werd in 1517 opdracht gegeven tot bouw van het Kerkje in laatgotische stijl. Gebouwd als katholieke kerk en bestemt vooral voor de bewoners die op de Heerlijkheid Doorwerth woonden en werkten. Het ledental breidde zich in de loop der jaren aanmerkelijk uit. Dat was aanleiding voor de toenmalige eigenaresse van de Heerlijkheid Doorwerth, de weduwe van Baron van Brakel, het Kerk te vergroten. Zodoende werd in 1859 een dwarspand in zuidelijke richting gebouwd met een ingang aan de zuidzijde.
Door de fusie van drie kerken in de dorpen Renkum en Heelsum op 1 januari 2021 werd het kerkje van de Hervormde gemeente Heelsum overbodig. Het Kerkje is sinds 1 juli 2021 in het bezit van Geldersch Landschap en Kasteelen. Het was de eerste kerk die GLK kocht voor een symbolisch bedrag en dat heeft alles te maken met de historische band tussen kasteel Doorwerth en het Kerkje.
Voor het beheer en de exploitatie van het kerkje alsmede het bewaken van de historische en sociale waarden is in juni 2021 de Stichting “Kerkje op de Heuvel te Heelsum” opgericht. Het Kerkje is in het zomerseizoen iedere woensdag en zondag geopend voor bezoekers. Voor meer informatie en activiteiten zie de website: www.kerkjeopdeheuvel.nl
Levend Erfgoed in een Eeuwoude gemeente
Naast de vele lindebomen op de heuvel springen er met name vier uit. Al eeuwenlang staan deze als “wakers” naast de trappartij die vanaf de Koninginnelaan leidt naar het Kerkje.
In het kader van “Kern met Pit” is in 2021 een Projectplan vervaardigd en in 2022 uitgevoerd om de biodiversiteit op de heuvel te verhogen. Zo is er een tuin (strook grond achter de graven) aangelegd met inheemse planten, twee insectenhotels geplaatst, een strook grond van 160 m² tussen de linden ingezaaid met wilde bloemen en zijn maar liefst 1740 stinzenbollen de grond ingegaan rond en op de hellingen nabij het Kerkje. Het Kerkje en omgeving liggen in een Natura 2000 gebied.